Prijs nieuw dak

Een nieuw dak laten plaatsen is een belangrijke investering voor elke woningeigenaar. Het dak beschermt immers niet alleen tegen regen, wind en andere weersinvloeden, maar draagt ook bij aan de isolatie en energie-efficiëntie van je huis. 

Wanneer je dak sterk verouderd is, is het nodig om een nieuw dak te laten plaatsen. Het is handig om je vooraf te verdiepen in de kosten, zodat je weet wat je kunt verwachten. In deze blog lees je hier alles over!

Factoren die de prijs beïnvloeden 

De prijs van een nieuw dak kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakbedekking, de omvang van het project, de complexiteit van het dak, de arbeidskosten en de locatie van je woning. 

Hieronder lees je meer over de belangrijkste factoren:

  • Type dakbedekking: wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, wordt de gehele dakbedekking verwijderd en vervangen. Het soort dakbedekking wat je kiest, heeft een grote invloed op de prijs. 
  • Dakoppervlakte: de grootte van je dak is een cruciale factor bij het berekenen van de kosten. Een groter dak vereist meer materiaal en heeft hogere arbeidskosten, wat de prijs omhoog kan drijven.
  • Dakcomplexiteit: een eenvoudig zadeldak is doorgaans goedkoper om te vervangen dan een complexer dak met meerdere hoeken, dakkapellen of andere architectonische kenmerken.
  • Arbeidskosten: het tarief van de dakwerker kan per bedrijf verschillen, waardoor verschillende dakwerkers met verschillende tarieven voor de arbeidskosten werken. 
  • Isolatie en ventilatie: bij het vervangen van je dak is het belangrijk om te overwegen of je ook de isolatie en ventilatie wilt verbeteren. Dit kan de energie-efficiëntie van je huis verbeteren, maar het brengt ook extra kosten met zich mee. De investering in isolatie verdient zichzelf wel terug, doordat je bespaart op je energierekening. 
  • Lokale bouwvoorschriften: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale bouwvoorschriften en vergunningen die van toepassing zijn op dakwerkzaamheden. Dit kan invloed hebben op de kosten en de planning van het project.

Kosten nieuwe dakbedekking

Zoals je al gelezen hebt, zijn de prijzen voor dakbedekking van grote invloed op de kosten van het laten plaatsen van een nieuw dak. 

Dakbedekking voor platte daken zijn over het algemeen goedkoper dan dakbedekking voor hellende daken. Een plat dak is eenvoudiger bereikbaar voor de dakdekker, waardoor de arbeidskosten vaak ook lager zijn. Daar staat tegenover dat de dakbedekking van een plat dak vaak minder lang mee gaat, omdat deze meer last hebben van weersinvloeden.

De kosten van dakbedekking voor een hellend dak mogen dan wel hoger zijn, deze soorten dakbedekking gaan ook langer mee. In de onderstaande tabel, afkomstig van https://www.bouwadviseur.be/dakwerken/prijs-nieuw-dak/, vind je een overzicht van de prijzen van dakbedekking. 

MateriaalPrijs per m²*Levensduur
Platte daken
Bitumen€40,- tot €60,-30 jaar
EPDM€30,- tot €80,-40 jaar
Pvc (kunststof)€50,- tot €60,-20 jaar
Groendak**€40,- tot €80,-65 jaar
Hellende daken
Betondakpannen€40,- tot €50,-30 jaar
Kleidakpannen€50,- tot €60,-100 jaar
Bitumenleien€30,- tot €40,-25 jaar
Kunstleien€65,- tot €75,-30 jaar
Natuurleien€110,- tot €120,-90 jaar
Aluminium€75,-50 jaar
Zink€70,-125 jaar
Riet€90,-30 tot 40 jaar
Koper€130,-75 tot 85 jaar