Dakrenovatie: informatie en kosten

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Juist doordat je dak constant onder invloed staat van het weer, kunnen er beschadigingen ontstaan. Op het moment dat deze beschadigingen zo groot zijn of de dakbedekking zijn maximale levensduur heeft bereikt, is het tijd voor een dakrenovatie. In deze blog lees je alles over een dakrenovatie en de kosten die je kunt verwachten.

Wat is een dakrenovatie?

Je dakbedekking heeft helaas niet het eeuwige leven, na ongeveer 50 jaar heeft de meeste dakbedekking de maximale levensduur wel bereikt. Ook door weersomstandigheden kunnen er beschadigingen en lekkages aan het dak ontstaan.

In een vroeg stadium kunnen deze beschadigingen en lekkages gemakkelijk worden verholpen of herstelt met een dakreparatie. Wanneer de beschadigingen te ernstig zijn, of de kosten te hoog op lopen, is een dakrenovatie de oplossing.

Bij een dakrenovatie worden alle beschadigde onderdelen van het dak vervangen, denk hierbij aan de dakbedekking en de dakconstructie. Een dakrenovatie biedt ook de gelegenheid tot het plaatsen van dakisolatie en het aanbrengen van meer ventilatie mogelijkheden: hiervoor moet namelijk de complete dakbedekking verwijderd worden.

Voordelen van een dakrenovatie

Een dakrenovatie heeft verschillende voordelen: je verbetert hiermee de uitstraling van je woning. En niet alleen dat, met een nieuw dak verhoog je de waarde van je woning!

Tot slot verleng je met een dakrenovatie de levensduur van je dak. Laat hem wel jaarlijks onderhouden, om ze je dak van goede kwaliteit te houden. 

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het tarief van het dakdekkersbedrijf, het type dak en het soort dakbedekking. Een renovatie voor een plat dak is vaak goedkoper, omdat platte daken makkelijker bereikbaar zijn dan hellende daken.

Een dakrenovatie van een plat dak kost gemiddeld €45,- tot €55,- per m². Voor een dak van 50 m² betaal je dus gemiddeld tussen de €2.250,- en €2.750,- in totaal. Het renoveren van een hellend dak kost per m² gemiddeld €50,- tot €120,-. Het renoveren van een dak van 50 m² kost gemiddeld €2.500,- tot €6.000,-. 

Wil je ook dakisolatie laten plaatsen? Dit kost gemiddeld tussen de €30,- en €115,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal. Door de werkzaamheden te combineren bespaar je uiteindelijk op de arbeidskosten. Het plaatsen van extra ventilatiemogelijkheden kost gemiddeld tussen de €500,- en €1.500,-.