Alles over dakbedekking!

dakdekker

Het dak bestaat in principe uit twee delen. De dakconstructie en de dakbedekking. Dakbedekking is het onderdeel van het dak wat je ook daadwerkelijk ziet. Wat voor soort dakbedekking je hebt, ligt volledig aan het type dak. 

Dakbedekking op een plat dak

Platte daken hebben in de meeste gevallen een andere dakbedekking dan hellende daken. Dit komt omdat het meer elementen moet kunnen weerstaan. Regen kan bijvoorbeeld niet makkelijk wegstromen waardoor de dakbedekkingen erg stevig moeten zijn. Er zijn een aantal verschillende soorten die elk hun voor en nadelen hebben. 

  • Bitumen. Bitumen dakbedekking heeft veel voordelen. Zo gaat het bijvoorbeeld lang mee en zitten er vaak kiezelsteentjes op waardoor het water geabsorbeerd wordt. Dit zorgt ervoor dat er geen plassen ontstaan. Daarnaast zorgen deze steentjes er ook voor dat het dak goed geïsoleerd is. Het kost gemiddeld € 40- € 50 per m² om het te vervangen. 
  • PCV. Deze vorm van dakbedekking is gemaakt van kunststof en kan goed tegen chemicaliën. Het materiaal waarvan het gemaakt is is ontzettend soepel waardoor het gemakkelijk uitzet en inkrimpt bij temperatuurschommelingen. Dit is erg voordelig omdat het hierdoor langer mee gaat.  De gemiddelde kosten van het vervangen van PCV is € 50 – € 60 per m². 
  • EPDM. De voordelen van EPDM is het feit dat het van duurzaam rubber gemaakt is wat erg sterk is. Daarnaast is het een flexibel materiaal, kun je het makkelijk zelf plaatsen en gaat het ontzettend lang mee. Het vervangen kost ongeveer € 45 – € 55 per m². 

Voor meer informatie over dakbedekking lees je op dejongbv.nl

Dakbedekking op een hellend dak

Bitumen en EPDM dakbedekking vind je vooral op platte daken, maar in sommige gevallen worden ze ook gebruikt op ligt hellende daken. Toch blijven dakpannen, rieten en leien daken het populairst bij hellende daken. 

  • Dakpannen. Dakpannen komen het meest voor omdat het een goedkope en betrouwbare optie is. Daarnaast is het makkelijk te vervangen of herstellen en gaat het relatief lang mee. Het voordeel van hellende daken is dat het water makkelijker wegstroomt. Het plaatsen van dakpannen kost ongeveer € 50 per m². 
  • Rieten. Een rieten dak is een stukje duurder, maar heel duurzaam. Dit komt omdat riet voor veel isolatie zorgt. Het is een natuurlijk product en zorgt voor veel karakter op je woning. Een rieten dak is wel een stukje duurder en kost rond de € 100 per m². 

Leien. Vroeger werden er veel natuurleien gebruikt, maar tegenwoordig zijn kunstleien ook heel populair. Het is een sterk materiaal wat goed bestand is tegen stormen. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende kleuren en vormen waardoor je het helemaal naar je eigen smaak kunt maken. De kosten zijn € 65 tot € 75 per m².