De aszuiger, een slimme investering

De stofzuiger is een dagelijks onderdeel van ons leven. Het zorgt ervoor dat ons huis netjes op orde blijft en dat het stof dat zich altijd maar blijft verzamelen op de juiste manier verwijderd wordt. Echter, een stofzuiger heeft grenzen. Vloeistoffen kan je niet opzuigen met een stofzuiger en ook as en bouwstof is absoluut uitgesloten. Er is echter een verwant aan de stofzuiger die dit alles wel aan kan. Aszuigers zijn bijzonder handige apparaten om in huis te hebben, omdat het schoonmaken dan nog veel handiger wordt.

Aszuigers kunnen veel meer aan

Heb je ooit wel eens een plas water in huis gehad, die je met veel gedoe en gedweil kon verwijderen? Een bijzonder vervelend klusje en je moet er niet aan denken om je stofzuiger op die plas te zetten. Zuig je water op met een stofzuiger, dan kan je de stofzuiger net zo makkelijk bij het oud vuil zetten. Alles gaat gelijk kapot. Hetzelfde geldt voor as of bouwstof. Dit bestaat in de regel uit bijzonder fijne deeltjes en die glippen gemakkelijk door het filter van een stofzuiger heen, waarna de deeltjes in de motor komen. En dit sloopt de motor in bijzonder korte tijd. Het is een beetje hetzelfde effect als je zand in de motor van een auto gooit: je kan het een keer doen en dan is het kapot. Aszuigers hebben dit probleem niet: hun filter is gemaakt voor ook de kleinste asdeeltjes en dus gaat er helemaal niets kapot. Er zijn ook aszuigers die geschikt zijn voor vloeistoffen, wat natuurlijk helemaal ideaal is. Dan kan zijn ongelukjes heel snel opgelost en zit je niet tot in lengte van dagen te dweilen.

Aszuigers komen met verschillende reservoirs

Hoe groot je aszuiger gaat worden is helemaal aan jou en hangt af van de klus die je ermee wilt klaren. Moet hij dagelijks aan de slag op de bouwplaats, dan is het fijn om een aszuiger te hebben die over flink wat ruimte in het reservoir beschikt, zodat je niet elke keer de zuiger hoeft te legen. Wil je hem echter gebruiken voor huishoudelijke karweitjes en zal hij nooit echt op de proef gesteld worden, dan is het prima om een kleinere variant te nemen die wat minder ruimte heeft. Kleine klusjes zijn immers gauw geklaard en hoe groter de aszuiger, hoe meer ruimte hij in beslag zal nemen. Met andere woorden: kies de aszuiger die bij jou past en je hebt een bijzonder handige toevoeging in je huis.

Blijf voorzichtig

Het is wel lonend om te melden dat je altijd voorzichtig moet blijven met wat je opzuigt. Hete asdeeltjes kunnen bijvoorbeeld nog altijd voor vervelende situaties zorgen. Een aszuiger is beter bestand tegen warme deeltjes, maar als ze nog echt gloeien is het slim om ze een tijdje te laten afkoelen. En ook als je een vloeistof wilt opzuigen, moet je er zeker van zijn dat de aszuiger hiervoor geschikt is. Gelukkig staan eventuele waarschuwingen altijd duidelijk aangegeven, dus voor grote verrassingen hoef je niet komen te staan.