Wat is betonmortel en hoe gebruik je het?

Wanneer je een fundering wilt storten, heb je een stevig materiaal nodig dat gemakkelijk in grote hoeveelheden gegoten kan worden. Het moet in een keer een groot oppervlak kunnen beslaan en het moet ook oersterk zijn en tientallen jaren probleemloos mee kunnen gaan. Om dit te bereiken, gebruik je betonmortel. Dit is een mortel variant die perfect geschikt is voor het zware werk en waarmee je uitstekend uit de voeten kan. Maar wat is het eigenlijk en hoe gebruik je het? Een paar tips.

Wat is betonmortel precies?

Mortel kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Er is een mortel voor epoxyvloeren, er is een mortel voor betonnen muren en er is dus ook een mortel die perfect geschikt is om grote funderingen mee te leggen. Betonmortel laat zich heel gemakkelijk op z’n plek gieten en dat maakt het bij uitstek geschikt voor grote klussen. Je kan betonmortel in grote hoeveelheden kopen, zodat het allemaal in een keer gebruikt kan worden. Betonmortel is bijzonder krimparm, wat betekent dat het vrijwel niet afneemt in het hardingsproces. Met betonmortel leg je een fundering waar je een leven lang (letterlijk) op kunt bouwen.

Waar gebruik je betonmortel voor?

Zoals gezegd kan je betonmortel perfect gebruiken voor de grotere klussen. Voor het repareren van kleine beschadigingen gebruik je in de regel reparatiemortel, maar betonmortel is echt bedoeld voor het bijstorten, of het vervaardigen van betonnen delen. Je kan een betonvloer leggen of een fundering aanleggen. Betonmortel is gemaakt van cement, zand en grind en het kan heel goed gebruikt worden in combinatie met andere materialen. Wil je dat het nog sneller hard wordt, dan gebruik je een versneller. Wil je juist dat de mortel langer doet over het hardingsproces, dan kan je het beste een vertrager inzetten. Twijfel je over het gebruik van diverse middelen, dan is het zeer raadzaam om een expert in de arm te nemen, zodat je altijd goed geholpen wordt.

Hou je aan de richtlijnen

Bij betonmortel is het belangrijk dat je je goed aan de richtlijnen houdt. Het kan namelijk zijn dat het berekenen van de juiste hoeveelheid mortel een beetje tricky is. Het kan daarom lonen om een expert in de arm te nemen, zodat je geholpen wordt met rekenwerk en je niet met een overschot of tekort komt te zitten. Kom je er niet uit, wees dan niet bevreesd om hulp in te roepen. Betonmortel kan dus met andere producten gebruikt worden, maar het is wel slim om bij hetzelfde merk te blijven. Die merken zijn namelijk helemaal op elkaar afgestemd en werken het beste als ze echt samen gebruikt worden.

Andere varianten mortel

Mortel komt in vele vormen en het is dan ook geen verrassing dat ze op allerlei manieren ingezet kunnen worden. We noemden al reparatiemortel, maar ook egalisatiemortel, afdichtingsmortel en epoxymortel hebben hun eigen specialisaties. Voor alles geldt: hou je goed aan de op de verpakking aangegeven richtlijnen en je weet zeker dat je er het maximale uit haalt.