Het belang van een gevelreiniging

Gevelreiniging zorgt ervoor dat jouw gevel er weer als nieuw uitziet. Gevels krijgen heel wat te voortduren door de verschillende weersinvloeden.  Een gevel heeft een beschermende functie voor je woning en is daarom ook een belangrijk onderdeel van je woning. Vervuilingen als mos, roest, kalk en algen zetten zich graag vast op je gevel. Met een gevelreiniging wordt dit vuil makkelijk verwijderd en ziet je gevel er weer uit als nieuw. Waarom is gevelreiniging zo belangrijk?

Waarom gevelreiniging?

Wanneer jouw gevel wordt gereinigd ziet hij er natuurlijk weer uit als nieuw. Gevelreiniging is echter niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je woning. Een gevel heeft een vochtwerende functie, als de gevel zodanig is aangetast kan het deze functie verliezen. Hierdoor krijgt vocht vrij spel in jouw binnenmuren. Ook wordt toekomstige schade, zoals scheuren in de gevel voorkomen met een goede gevelreiniging. 

Wat zijn de voordelen van gevelreiniging?

Het is cruciaal om je gevel regelmatig te onderhouden, want de gevel beschermt namelijk de binnenkant van je huis. Daarnaast ziet een goed onderhouden gevel er een stuk beter in. Het uitvoeren van een gevelreiniging brengt nog een aantal voordelen met zich mee:

  • De gevel ziet er weer fris en schoon uit
  • De vochtwerende functie van je woning blijft in goede staat
  • Je gevel is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden
  • Een renovatie van je muren is minder snel nodig
  • De waarde van je woning stijgt
  • Schade en slijtage van de gevel wordt voorkomen

Soorten reiniging

De gevel kan op verschillende soorten vervuild zijn. De gevel kan vervuild zijn door stedelijk gassen, zoals uitlaatgassen of fabrieksuitstoot van gassen, of de gevel is aangetast door algen of mossen. De verschillende soorten vervuiling worden met verschillende soorten reiniging verwijderd. 

Reinigen met stoom

In sommige gevallen is de gevel matig beschadigd door bijvoorbeeld mos, in dit geval wordt de gevel gereinigd met stoom. De stoom wordt met hoge druk tegen de muur aangespoten waardoor het vuil los trekt. 

Chemisch reinigen

Als de gevel zwaarder is beschadigd door bijvoorbeeld roest, dan wordt er een chemische reiniging uitgevoerd. Bij deze methode wordt er een chemisch reinigingsmiddel tegen de muur aangespoten. 

Stralen

Wanneer je te maken hebt met hardnekkig vuil wordt er gebruik gemaakt van aan stralingsmethode. Dit kan verstandig zijn als er bijvoorbeeld graffiti op je gevel is gespoten. 

Benieuwd naar de andere vormen van gevelreiniging? Kijk dan op: https://www.bouwadviseur.be/gevelwerken/

Wat kost een gevelreiniging?

De prijs van een gevelreiniging wordt altijd uitgedrukt in de prijs per vierkante meter. Een standaard gevelreiniging kost tussen de €5,00,- en €25,00,- per m².