Wat weet jij over 3D laserscanning?

Heb jij wel eens van 3D laserscanning gehoord? Dit staat ook wel bekend als een geavanceerde techniek en hiermee wordt het mogelijk gemaakt om op een hele nauwkeurige manier informatie inzichtelijk te maken over een situatie. Het gaat dan echt over de daadwerkelijke situatie van bijvoorbeeld een constructie, een gebouw, een installatie, terrein of brug. De reden dat veel bedrijven hier de laatste jaren voor hebben gekozen, is omdat het een erg snelle werkwijze is, maar ook erg nauwkeurig. Een ander voordeel is dat de reguliere werkzaamheden meestal gewoon door kunnen gaan, dus geen vertraging. Maar gewoon extra informatie tijdens de gewone werkzaamheden om even in kaart te brengen hoe het ervoor staat.

Hoe werkt 3D laserscanning?

Eerst zal het scannen uitgevoerd moet worden, maar wanneer dat klaar is dan is het tijd om alle losse meetgegevens samen te voegen tot één geregistreerde pointcloud. Hoe dat de kwaliteit hiervan gaat zijn, hangt weer af van bijvoorbeeld het aantal metingen dat is gedaan, maar ook van de hard- en software die wordt gebruikt en de standplaatsbepaling. Tevens speelt ook de kennis en expertise van de materie hierin een grote rol. Dan is het een keuze van de opdrachtgever wat er dan wordt gedaan. Een pointcloud kan namelijk om worden gezet naar een 3D BIM model. Maar of dat die keuze ook wordt gemaakt hangt af van wat een bedrijf wil doen met alle gegevens.

Iets voor jouw bedrijf

Er zijn verschillende metingen die gedaan kunnen worden en bedrijven maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken die in onze maatschappij beschikbaar worden gesteld. Daarom is 3D laserscannen ook zo populair, want dit is echt bedoeld voor het 3D opnemen van kwalitatief hoogwaardige puntenwolken, en daarbij wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde 3D laserscanners en de laatste software. Voor 3D opnamen onder water ten behoeve van het vastleggen van onzichtbare bodemgegevens kan er gebruik worden gemaakt van Multibeam metingen. Daarom moet je goed naar je eigen bedrijf kijken welke techniek er ingezet kan worden. Advies vragen kan ook altijd zodat zij de juiste techniek kunnen gebruiken zodat jij meer inzicht krijgt in de benodigde gegevens.